Helsingin Olympiastadion: kuvassa näkymä avautuu katsomosta päin. Puisen verhoilun saaneen katoksen rakenteista näkyy vain vilaus teräspalkeista. Taivas on harmaa, oikealla on ikoninen stadionin valkoinen torni.
Vuoden teräsrakenne 2019 -palkinto myönnettiin Olympiastadionin taidolla toteutetuille katosrakenteille. kuva: Arkkitehtitoimisto K2S

Olympiastadionin katsomo on Vuoden teräsrakenne 2019

Vuoden teräsrakenne -palkinnon sai uudistunut Olympiastadion etenkin sen uusien katosten arkkitehtonisesti ja rakenneteknisesti erinomaisesta toteutuksesta. Palkinto jaetaan kuluneen vuoden aikana valmistuneelle arkkitehtonisesti korkeatasoiselle, terästä ja muita metalleja oivaltavasti hyödyntänyt rakennushanke.

Vuoden teräsrakenne -palkinto myönnettiin katosrakenteen arkkitehtisuunnittelun tehneelle Arkkitehtitoimisto K2S:lle ja vaativat rakenteet oivaltavasti suunnitelleelle Sweco Rakennetekniikalle. Palkinnon saivat myös hankkeen tilaaja Stadionsäätiö, rakennuttajatehtävistä vastannut Helsingin kaupungin kaupunkiympäristötoimiala, projektinjohtourakoitsija Skanska sekä katoksen ja julkisivun korotuksen teräsrakenteet asentanut ja osin valmistanut auralainen JPV-Engineering.

Arkkitehtitoimisto K2S arkkitehdit Kimmo Lintula, Niko Sirola ja Mikko Summanen vastasivat katoksen arkkitehtisuunnittelusta. Sweco:n Juha Kukkonen oli vastaava rakennesuunnittelija. Uudet katsomokatokset ovat osa Suomen tärkeimpiin kuuluvan suojelukohteen uutta ja mittavaa korjaus- ja uudistustyötä, joka pyrkii vastaamaan nykypäivän ja tulevaisuuden tarpeisiin.

Panoramanäkymä remontoidusta katoksesta, joka ympyröi soikean muotoista stadionia.
kuva: Arkkitehdit K2S

Laadukkaassa korjaus- ja uudisrakentamista sisältävässä projektissa on herätetty henkiin niin teknisesti kuin toiminnallisestikin elinkaarensa päähän tullut stadion. Vuonna 2020 kokonaan valmistuvan rakennushankkeen jälkeen stadionin asema kansallisena urheilupyhättönä sekä erilaisten konserttien ja tilaisuuksien ainutlaatuisena tapahtumapaikkana on turvattu pitkälle tulevaisuuteen. Stadion säilyy rakennustöiden valmistuttua myös Urheilumuseon ja erilaisten urheiluun ja liikuntaan liittyvien organisaatioiden kotina sekä tarjoaa hyvät tilat urheilun harjoittelemiseen ympäri vuoden.

Palkitusta teräsrakenteesta yleisölle jäävät näkyviin vain harvassa olevat katosta kannattavat teräspilarit. Kaupunkikuvassa katos piiloutuu stadionin julkisivujen taakse, kun julkisivujen verhousta nostettiin hieman aiempaa korkeammalle uuden teräksisen tukirakenteen avulla. Stadionin sisällä katsoja taas näkee katoksesta sen alapuoliset kivipuurimarakenteet ja niiden välissä kulkevat valonauhat. Kivipuurimoja käytetään tässä elinkaaren aikaisen ylläpidon työn ja kulujen minimoimiseksi sekä paloturvallisuuden takia.

Katsomokatoksen sisälle on kätketty parhaimmillaan neljä metriä korkea tekninen tila ristikoiden ylä- ja alapaarteiden väliin. Katoksen teräsristikot kapenevat kenttää kohti, mikä häivyttää rakenteen massiivisuuden tyylikkäästi. Ristikoiden järeämpi pää piiloutuu stadionin ulkoseinää ylhäältä kiertävän rimoituksen taakse.

Hankkeen hiilijalanjälkeä ja ympäristökuormaa voitiin pienentää hyödyntämällä aiemman itäkatsomon katoksen teräksiset tukirakenteet osana uutta kokonaisuutta.

Vuoden teräsrakenne -palkinnon voittajan valitsee vuosittain riippumaton palkintolautakunta. Tänä vuonna palkintolautakunnan puheenjohtajana on toiminut Vuoden teräsrakenne -palkinnon vuonna 2018 voittaneen Keskustakirjasto Oodin suunnitteluryhmästä arkkitehti SAFA Antti Nousjoki Arkkitehtitoimisto ALA Oy:stä.

Lue lisää palkinnonsaajista heidän sivuiltaan:

Arkkitehtitoimisto K2S
Sweco
Stadionsäätiö
Skanska
JPV-Engineering