Takaisin artikkeleihin

Akateemikko Juha Leiviskä lahjoitti piirustuskokoelmansa Arkkitehtuurimuseolle

Akateemikko, arkkitehti Juha Leiviskä tunnetaan erityisesti kirkkosuunnitelmistaan ja valon käytöstä arkkitehtuurissaan. Kokoelman luovutustilaisuus pidettiin Arkkitehtuurimuseolla 1. marraskuuta 2019.

Arkkitehtuurimuseolle lahjoitettu Juha Leiviskän kokoelma on kansainvälisesti merkittävä kokonaisuus ja kattaa arkkitehdin koko uran 1960-luvulta 2010-luvulle. Kokoelma sisältää kaikki arkkitehdin toteutettujen kohteiden piirustukset sekä lisäksi toteutumattomia suunnitelmia ja poikkeuksellisen kattavan valikoiman kilpailuehdotuksia ja pienoismalleja.

“Olemme erittäin iloisia siitä, että saimme Juha Leiviskän elämäntyön museon kokoelmaan. Leiviskän kokoelma täydentää keskeisen, sodan jälkeen vaikuttaneen arkkitehtisukupolven kokoelman Arkkitehtuurimuseossa”, kertoo arkistonhoitaja Petteri Kummala.

Vanhempi mies jokappoita-paidassa työpöydän ääressä.
Juha Leiviskä toimistossaan Helsingissä maaliskuussa 2019. kuva: Petteri Kari

Juha Leiviskä (s. 1936) on kansainvälisesti tunnetuimpia ja palkituimpia suomalaisia nykyarkkitehteja. Leiviskälle on myönnetty muun muassa Carlsberg-palkinto vuonna 1995 ja Antonio Feltrinelli -palkinto 2008. Valmistuttuaan arkkitehdiksi vuonna 1963 Leiviskä työskenteli Bertel Saarnion toimistossa, jossa hän suunnitteli kilpailuvoiton perusteella toteutetun Kouvolan kaupungintalon. Kaupungintalon valmistuttua vuonna 1967 Leiviskä perusti oman arkkitehtitoimistonsa.

Suomessa Leiviskä tunnetaan etenkin sakraalirakennuksistaan, kuten  Oulun Puolivälinkankaan (1975), Vantaan Myyrmäen (1984) ja Kuopion Männistön (1992) kirkoista. Näiden ohella Leiviskän päätöitä ovat Vallilan kirjaston, päiväkodin ja asuintalojen muodostama kokonaisuus Helsingissä, Saksan suurlähetystö Helsingin Kuusisaaressa sekä Betlehemin kulttuurikeskus Palestiinassa.

Aiemmin tänä vuonna Archinfo tuotti Open House Helsinki -tapahtuman yhteyteen Leiviskästä 25-minuuttisen dokumenttielokuvan Valon mestari. Leiviskän mukaan valo on rakennuksen tärkein materiaali, joka toimii arkkitehtuurin aktiivisena osapuolena: ”Rakennukset ovat ikään kuin instrumentteja valon soiteltavaksi."

https://www.youtube.com/watch?v=-zlUBU0bWws&t=184s
Archinfon Juha Leiviskä -dokumentin on käsikirjoittanut ja tuottanut Miina Jutila. Keväällä 2019 julkaistun dokumenttielokuvan kuvauksesta ja editoinnista vastasi Petteri Kari.