Gregor Schnitzlerin palkittu fiktioelokuva vuodelta 2019, Lotte am Bauhaus esitetään Ark Rex -festivaalilla.

Uusi arkkitehtuurielokuvafestivaali Ark Rex juhlistaa 100-vuotiasta Bauhausia 29.–30.11.

Arkkitehtuuridokumentti- ja elokuvafestivaali Ark Rex
29.–30.11.2019
Bio Rex, Mannerheimintie 12–14, Helsinki 

Arkkitehtuuridokumentti- ja elokuvafestivaali Ark Rex pureutuu Walter Gropiuksen Weimarissa sata vuotta sitten laatiman Bauhaus-manifestin ja maailmankuulun Bauhausin perintöön. Mukana on Bauhausiin ja siitä inspiraationsa saaneeseen arkkitehtuuriin johdattelevien dokumenttien lisäksi draamaelokuvia sekä rakennetun ympäristön ajankohtaisiin ilmiöihin pureutuvia katsauksia. Elokuvien ohella ohjelmassa on aihetta taustoittavia ja syventäviä luentoja sekä elokuva-esittelyjä.

Puhujina muun muassa

  • Nadja Bartels, museonjohtaja, Tchoban Museum, Berliini: Film Architecture of Weimar Republic: Reflecting the Spirit of Time 
  • Juhana Heikonen, arkkitehti: Joskus tahallaankin väärinymmärretty Bauhaus
  • Juhani Pallasmaa, arkkitehti: Elokuva, arkkitehtuuri ja todellisuus 

Esimerkkejä elokuvista

  • Planeta Petrila (2016): Riemastuttava dokumenttielokuva ihmisten, anarkian sekä taiteen hedelmällisestä liitosta Romanian vahimmalla hiiilikaivoksen ympärille muodostuneessa pienessä kaupungissa nimeltä Petrila.
  • The Nobel Snowflake (2018): Tuore ruotsalainen dokumenttielokuva kaksivaiheisen arkkitehtuurikilpailun ehdotusten laatimisesta Ruotsin tunnetuimman arkkitehdin Gert Wingårdhin toimistosta. 
  • Lotte am Bauhaus (2019): Autenttisessa miljöössä kuvattu, Bauhausin äärelle johdatteleva draamaelokuva lahjakkaasta huonekalupuusepän tyttärestä, joka isäänsä uhmaten hakee Bauhausiin opiskelemaan. 
  • I am Gentrification – Confessions of a Scoundrel (2017): itseironinen, valaiseva ja hauska elokuva on sveitsiläisen toimittajan Thomas Haemmerin omakohtainen kertomus asumisuralurjuksen elämästä. 
  • Eero Saarinen – The Architect Who Saw the Future (2016): Viime vuosisadan suuren arkkitehdin, Eero Saarisen pojan, Eric Saarisen tuottama kiehtova ja visuaalisesti vaikuttava elokuva kaukaiseksi jääneestä isästään. 

Bio Rexin lämpiössä esitetään erikseen tapahtuman teemaan liittyviä videoita ja elokuvia, jotka ovat yleisölle ilmaisia.

Ohjelman on kuratoinut arkkitehti Tarja Nurmi, ja tapahtumasta vastaa Amos Rexin ohjelmajohtaja Kaj Martin. Festivaali on toteutettu yhteistyössä Arkkitehtuurimuseon ja Goethe-Institut Finnlandin kanssa. Tapahtumaa ovat tukeneet Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ja Arkkitehtitoimistojen liitto ATL.

Katso koko ohjelma tästä
Osta liput tästä