Takaisin artikkeleihin

Seminaari suomalaisista kirjastoista ja kirjastonhoitajien vetämiä työpajoja

Kolme valkeaa pienoismallia seinällä

Oodin pienoismalli Mind-Building -näyttelyssä Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa. kuva: Alexander Mayes

Suomen Mind-Building-näyttelyn oheisohjelmana Venetsiassa järjestetään ’Freespace of Libraries’ -seminaari, joka käsittelee suomalaista kirjastoa. Aalto-paviljongissa Helsingin kaupunginkirjaston kirjastonhoitajien vetämissä työpajoissa kirjastoteemaan pääsee tutustumaan myös omin käsin.

Suomen tämänvuotisen arkkitehtuuribiennaalinäyttelyn aihe vastasi hyvin pääkuraattoreiden koko biennaalille valitsemaan teemaan ’Freespace’. Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon Suomen Aalto-paviljonkiin tuottama Mind-Building-näyttely nostaa esiin suomalaisen kirjaston kaikille avoimena, kaupallisuudesta vapaana tilana.

Kirjastoteemaa syvennetään 21. marraskuuta Venetsian Arsenalessa järjestettävässä seminaarissa ’Freespace of Libraries’. Seminaari kuuluu ’Meetings on Architecture’ -sarjaan, jossa biennaalin pääkuraattorit Yvonne Farrell ja Shelley McNamara avaavat biennaalin teemaa eri näkökulmista ja valitut kansallispaviljongit esittävät siitä oman tulkintansa.

’Freespace of Libraries’ -seminaarin avaa opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja, ja moderoijina toimivat Mind-Building-näyttelyn kuraattori Anni Vartola ja komissaari, Archinfon toiminnanjohtaja Hanna Harris.

Puhujina kuullaan muiden muassa Helsingin kulttuurijohtajaa Tuula Haavistoa, jolla on pitkä kokemus kirjastoalasta aiemmassa tehtävässään kirjastotoimen johtajana, sekä Alvar Aalto -säätiön arkkitehtia Jonas Malmbergia, joka esittelee Alvar Aallon suunnittelemia kirjastoja läpi historian.

JKMM Arkkitehtien kirjastoista kertoo sisustusarkkitehti Päivi Meuronen, joka on vastannut Turun pääkirjaston, Seinäjoen pääkirjaston ja Harald Herlin -oppimiskeskuksen sisustuksista. Kaikki nämä kirjastot on esitelty Mind-Building-näyttelyssä, ja ensi vuoden lopussa valmistuu JKMM:n uusin kirjasto Kirkkonummelle.

Aalto-paviljongin näyttelyn pääkohde on joulukuun 5. päivänä aukeava Helsingin keskustakirjasto Oodi. Helsingin – ja Suomen kirjastolaitoksen – lippulaivarakennuksesta kertoo seminaarissa sen suunnittelija, arkkitehti Antti Nousjoki Arkkitehtitoimisto ALA:sta.

Helsingin paraatipaikalle rakennettu uusi keskustakirjasto symboloi vahvasti sivistyksen tasa-arvoisuuden merkitystä Suomen hyvinvointiyhteiskunnalle.

”Oodin tarina toiveista ja unelmista, jotka ovat kiteytyneet ensin arkkitehtuuriajatukseksi ja sitten fyysiseksi paikaksi, luo uskoa tulevaisuuteen ja kansalaisyhteiskunnan kykyyn luoda jotain rohkeaa ja merkittävää”, pohtii Nousjoki.

Seminaarin yhteydessä julkistetaan Rakennustiedon uutuusteos Alvar Aalto Libraries, joka kokoaa ensimmäistä kertaa yksiin kansiin kaikki 19 Alvar Aallon suunnittelemaa kirjastotilaa. Vanhin kirjastoista on Mind-Building-näyttelyssäkin esiintyvä Viipurin kirjasto 1930-luvulta, ja viimeinen on Aallon kuoleman jälkeen, 1990-luvulla valmistunut Alajärven kirjasto. Kirjaan on otettu mukaan myös Aallon yksityistaloihin suunnittelemia kirjastotiloja.

Seminaarissa kirjan esittelevät sen tekijät, valokuvaaja Jari Jetsonen ja arkkitehti Sirkkaliisa Jetsonen. Rakennustieto kutsuu seminaarin osallistujat kohottamaan maljan kirjan julkistamiselle.

Biennaalin viimeisellä aukioloviikolla kirjastoa juhlitaan myös esittelemällä Suomen paviljongissa kirjaston monipuolista toimintaa. Helsingin kaupunginkirjaston Mikko Steenin ja Lotta Muurisen ohjaamissa lasten ja aikuisten työpajoissa pohditaan arkkitehtuuria rakentamalla vaahtokarkeista ja tikuista kolmiulotteisia muotoja ja kokoamalla arkkitehtuuriin, kirjastoon ja vapaaseen tilaan liittyvistä sanoista runoja. Paviljongissa voi myös suunnitella ja tehdä itselleen rintamerkkejä kirjaston pinssikoneella.

Kaikille avoimet työpajat järjestetään tiistaina, keskiviikkona ja torstaina 20.–22.11. kello 12–16 välisenä aikana. Toukokuussa auennut 16. Venetsian arkkitehtuuribiennaali päättyy 25.11.2018.

 

Mind-Building-katalogin voi lukea täältä.

’Freespace of Libraries’ -seminaarin ohjelma

Kirjastotyöpajojen ohjelma

Lisätietoja Alvar Aalto Libraries -kirjasta Rakennustiedon sivuilta

#mindbuilding

#meetingsonarchitecture

#BiennaleArchitettura2018

#freespace

#augmentedpoetry