Takaisin artikkeleihin

Luonnon ja rakennetun ympäristön välinen suhde pääosassa Pohjoismaisessa paviljongissa

Nordic pavilion2 åke e son lindman crop low

Pohjoismaisen paviljongin kattorakenteiden lävitse kasvaa kolme puuta. kuva: Åke Eriksson Lindman

Suomalainen arkkitehtitoimisto Lundén Architecture Company on valittu suunnittelemaan Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Pohjoismaisen paviljongin näyttelyä.

Eero Lundénin ehdotus, Another Generosity, tarkastelee luonnon ja rakennetun ympäristön välistä suhdetta. Tavoitteena on tutkia uusia tapoja luoda rakennuksia, jotka korostavat herkkiä ja usein huomaamattomia vuorovaikutussuhteita rakennetun ja luonnontilaisen maailman välillä. Hankkeen tarkoituksena on tarjota vierailijoille kokonaisvaltainen elämys sekä paikka kokoontumisille ja keskusteluille biennaalin aikana.

Arkkitehti Sverre Fehn suunnitteli 1962 valmistuneen Pohjoismaisen paviljongin Venetsian biennaalipuistoon kasvillisuuden ehdoilla. Olemassa olleet kolme puuta jätettiin paikalleen siten, että ne lävistävät paviljongin kattorakenteet tehden tilasta suuren valoa tulvivan pergolan. Lundénin ehdotus perustuu Fehnin luomaan kontekstiin ja esittää kysymyksen: Millaisena näemme oman suhteemme luontoon tänä päivänä?

Turussa vuonna 1982 syntynyt Eero Lundén on vuonna 2008 aloittaneen helsinkiläisen arkkitehtitoimisto Lundén Architecture Companyn perustaja. Toimisto keskittyy rakennetun ympäristön, arkkitehtuurin ja kaupungistumisen kehittämiseen ja innovointiin tarttuen projekteissaan nykyajan alueellisiin haasteisiin.

Vuonna 2018 vetovastuu Pohjoismaisesta paviljongista on Arkkitehtuurimuseolla

Pohjoismaisen paviljongin vetovastuu on vuorotellen Suomen arkkitehtuurimuseolla, Ruotsin ArkDesillä ja Norjan kansallismuseolla. Jokainen taho valitsee vuorollaan yksittäisen toimijan suunnittelemaan yhteispohjoismaista osuutta. Vuonna 2020 johtava komissaari tulee Norjan kansallismuseosta ja vuonna 2022 ArkDesistä.

ArkDes on ruotsin kansallinen arkkitehtuurin ja suunnittelun keskus, jonka toimintaan kuuluu muun muassa näyttelyiden, keskustelutilaisuuksien ja tapahtumien järjestäminen ja tutkimustyö. Norjan kansallismuseo taas säilyttää ja esittelee Norjan merkittävimpiä taide-, arkkitehtuuri- ja muotoilukokoelmia.

Aiheeseen liittyviä seminaareja järjestetään tämän vuoden aikana osana hanketta Helsingissä, Tukholmassa ja Oslossa.