Takaisin artikkeleihin

Kansalliskirjasto on taas avautunut

Kansalliskirjaston kupolisali detsku

Kansalliskirjaston kupoli sijaitsee 23 metrin korkeudessa. Kuva: Kansalliskirjasto.

Helsingin yliopiston päärakennuksen vieressä sijaitseva Kansalliskirjasto avattiin tiistaina 1.3.2016 kaksi vuotta kestäneen peruskorjauksen jälkeen. Laaja korjaustyö koski pääasiassa Carl Ludwig Engelin suunnittelemaa, vuonna 1845 käyttöön otettua päärakennusta. Myös vuonna 1906 valmistuneessa Rotunda-osassa tehtiin toimenpiteitä. Korjaushankkeessa parannettiin tilojen toimivuutta ja esteettömyyttä sekä uusittiin talotekniikkaa. Pääsuunnittelijana toimi Pauno Narjus LPR-arkkitehdeistä ja projektinjohtourakoitsijana NCC Rakennus.
[caption id="attachment_6922" align="alignnone" width="618"]Kansalliskirjaston lukusali Kansalliskirjaston lukusali. Kuva: Kansalliskirjasto.[/caption][caption id="attachment_6923" align="alignnone" width="618"]Kansalliskirjaston kupolisali. Kuva: Kansalliskirjasto. Kansalliskirjaston kupolisali. Kuva: Kansalliskirjasto.[/caption]
Kirjaston peruskorjauksessa rakennuksen vesikatto ja keskikupolin pinnoitteet uusittiin ja Rotunda-osan julkisivu sai vaaleamman sävyn. Sisätiloissa näkyviä muutoksia ovat muun muassa lukusalien alkuperäisten oviaukkojen ja puulattioiden palauttaminen, eteistilojen kattomaalausten rekonstruointi sekä kalusteiden uusiminen. Kellarikerrokseen rakennettiin uudet naulakkotilat. Korjaushankkeen budjetti oli yhteensä noin 19 miljoonaa euroa.[caption id="attachment_6924" align="alignnone" width="618"]Kansalliskirjaston uusittu kellarikerros. Kuva: Kansalliskirjasto. Kansalliskirjaston uusittu kellarikerros. Kuva: Kansalliskirjasto.[/caption]Kansalliskirjasto on Suomen suurin ja vanhin tieteellinen kirjasto. Rakennuksella on huomattava valtakunnallinen merkitys sekä kaupunkikuvallinen arvo. Kirjastorakennus on suojeltu rakennussuojelulain nojalla, ja korjaushanke toteutettiin tiiviissä yhteistyössä muun muassa Museoviraston kanssa.
Avajaisviikoilla 1.3.–9.3. kunnostettuun Kansalliskirjastoon on mahdollista päästä tutustumaan erilaisten tapahtumien sekä yleisökierrosten johdolla. Niihin on vapaa pääsy. Lue lisää tapahtumista.