Home » Uutta » Opiskelijoiden ideakilpailu ratkennut: historiallisen Maxim-elokuvateatterin talosta saisi kulttuurikeitaan
Ote Maximise it! -ideakilpailun voittaneen Leevi Kerolan ehdotuksesta "Nostalgia".
Ote Maximise it! -ideakilpailun voittaneen Leevi Kerolan ehdotuksesta "Nostalgia".

Opiskelijoiden ideakilpailu ratkennut: historiallisen Maxim-elokuvateatterin talosta saisi kulttuurikeitaan

Helsingin ja Uudenmaan arkkitehdit HESA-SAFAn ja Aalto-yliopiston arkkitehtuurin historian oppituolin järjestämä Maximize it! -ideakilpailu Helsingin Kluuvikadulla sijaitsevan elokuvateatteri Maximin kiinteistön kehittämiseksi on ratkennut. Kilpailun voitti Leevi Kerola Tampereen teknillisestä yliopistosta ehdotuksellaan “Nostalgia”. Suunnitelman pohjalta Helsingin keskustaan voisi kehittyä uudentyyppinen kulttuuripalatsi, joka maksimoisi kiinteistön kulttuuriarvon.

Kerola ehdottaa rakennuksen katolle uutta elokuvasalia, kahvilaa, monitoimitilaa ja elokuvaterassia ulkoilmanäytöksiä varten. Uusi kattokerros ja osa sisäpihasta on katettu aaltoilevalla lasirakenteella, joka olisi kiehtova uusi kerrostuma Kluuvikadun katukuvaan.

Toisen palkinnon sai Tatu Rauhala Tampereen teknillisestä yliopistosta ehdotuksellaan “EST1909”. Tekijä on kehitellyt nykyisten tilojen ympärille monipuolisen elokuvakeskuksen. Uudessa pihasiivessä on kahvila ja kaksi uutta teatterisalia ja uudessa kattokerroksessa kattoikkunoiden valaisema monitoimitila. Lasiseinäinen korotusosa täydentää hienovaraisesti nykyistä lasijulkisivua.

Lämpiö Tatu Rauhalan "EST1909"-ehdotuksesta.
Lämpiö Tatu Rauhalan “EST1909”-ehdotuksesta.

Kolmannen palkinnon saivat ehdotuksen “Kattojen yllä” tekijät Anna Grönlund Oulun yliopistosta ja Satoshi Ohtaki Aalto-yliopistosta. Suunnitelmassa on pohdittu vakavasti elokuvissakäynnin tulevaisuutta ja kehitetty uudenlaisia salikonsepteja kuten ravintolateatteri, baariteatteri ja keittiöteatteri.

Kunniamaininta annettiin Hanna Kiemalle Aalto-yliopistosta ehdotuksesta “2110H”. Tekijä on suunnitellut rakennuksen katolle omaperäisen ravintolamaailman, jonka yhteydessä on laaja kattoterassi ja ulkoilmanäyttämö.

Sisänäkymä "Kattojen yllä" -ehdotuksesta. Tekijät Anna Grönlund Oulun yliopistosta ja Satoshi Ohtaki Aalto-yliopistosta.
Sisänäkymä “Kattojen yllä” -ehdotuksesta. Tekijät Anna Grönlund Oulun yliopistosta ja Satoshi Ohtaki Aalto-yliopistosta.
Näkymä aulasta. Aalto-yliopistossa arkkitehtuuria opiskelevan Hanna Kieman ehdotus "2110H".
Näkymä aulasta. Aalto-yliopistossa arkkitehtuuria opiskelevan Hanna Kieman ehdotus “2110H”.
Ravintolanäkymä. Hanna Kieman ehdotus "2110H".
Ravintolanäkymä. Hanna Kieman ehdotus “2110H”.

Aalto-yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston ja Oulun yliopiston arkkitehtuurin opiskelijoille avoin kilpailu haastoi opiskelijat pohtimaan, miten näennäisen ristiriitaiset tavoitteet säilyttää vanhaa ja rakentaa uutta voidaan yhdistää. Kilpailussa haettiin uusia ja oivaltavia näkökulmia monikerroksisen kaupunkikuvan ja tilan käsittelyyn sekä uuden ja vanhan vuoropuheluun. Kilpailun toivottiin antavan lisäaineksia jo virinneeseen julkiseen keskusteluun Maxim-elokuvateatterin kiinteistön kehittämisestä, joka alkoi kiinteistön omistajan ilmoitettua tutkivansa suunnitelmia saada kiinteistöstä parempaa tuottoa kuin mitä nykyisestä elokuvateatterista saadaan.

Kilpailuun jätettiin määräaikaan mennessä 12 ehdotusta. Kilpailussa tuli esiin kiinnostavia mahdollisuuksia kehittää Maximin kiinteistöä elokuvakulttuurin lähtökohdista. Rakennuksen katolle ja sisäpihalle olisi mahdollista rakentaa erityyppisiä elokuvasaleja sekä kahviloita, ravintoloita, näyttelytiloja ja muita tiloja, joissa voi pistäytyä ennen elokuvaesitystä tai jatkaa iltaa sen jälkeen.

Palkintolautakuntaan kuuluivat:
Aino Niskanen, arkkitehti SAFA, professori, Aalto-yliopisto, palkintolautakunnan puheenjohtaja
Mikko Heikkinen, arkkitehti SAFA, professori, Aalto-yliopisto
Juha Ilonen, arkkitehti SAFA, taiteilijaprofessori, Arkkitehtitoimisto Juha Ilonen
Samuli Woolston, arkkitehti SAFA, Arkkitehtitoimisto ALA Oy
Dome Karukoski, elokuvaohjaaja
Aleksi Neuvonen, tutkimuksen johtaja, Demos Helsinki.
Palkintolautakunnan sihteerinä toimi arkkitehti, Aalto-yliopiston tuntiopettaja Kristo Vesikansa.

Kilpailun pääsponsori oli Helsinki-filmi. Lisäksi palkintoja ja järjestelyjä tukivat mm. Rakkautta ja Anarkiaa -festivaali, Cinema Mondo, B-plan Distribution Oy, Bufo Oy, Finnkino Oy, Movision Oy, Ravintola Sunn, Karl Fazer Café, Rosebud Oy, Suomen elokuvatuottajien keskusliitto SEK sekä WIFT/ Women in Film & Television Finland ry.

Näkymä Maxim-kiinteistön sisäpihalle "EST1909" -ehdotuksessa. Tekijä Tatu Rauhala Tampereen teknillisestä yliopistosta.
Näkymä Maxim-kiinteistön sisäpihalle “EST1909” -ehdotuksessa. Tekijä Tatu Rauhala Tampereen teknillisestä yliopistosta.